Elpriser

Elpriserna är något som berör alla som använder el regelbundet, vilket är nästan alla. När man tecknar ett elavtal finns det olika typer av elpriser och vilket elpris ni får beror på vilket elavtal ni väljer och vad inköpspriset på elen ligger på. För er som vill följa elpriserna på nära håll så finns Nordpool som visar vad elpriset ligger på just nu. De elpriser som man i vardagen talar om är det pris som står på elräkningen. Elbolagen köper in elen från Nord Pool och när efterfrågan ökar så ökar även priset. Elpriset ut till kund beror på elnätskostnader, abonnemangskostnader, skatt, moms och hur mycket vinstmarginal företagen lägger på.
Fyll i ert postnummer nedan för att se vilket elbolag som
kan ge er bästa elavtal med billigare el.
 
 

Elpriserna

Elpriset påverkas av olika faktorer, den största är Elprisertillgängligheten till el, alltså vart i Sverige man bor. En annan faktor är om man bor i villa, bostadsrätt eller hyresrätt. Elpriset beror på elnätskostnader, abonnemangskostnader, skatt, moms och hur mycket vinstmarginal företagen lägger på priser ut till oss kunder. Under vintern när det är kallt ute så ökar elförbrukningen då alla vill ha det varmt hemma. Detta gör att elpriserna stiger tillfälligt under vintern. Många försöker därför sänka sin elförbrukning på vintern genom att ha färre lampor tända och tända ljus istället. Det finns många fler tips på hur man kan sänka sin elförbrukning och vi skrivit ned några bra tips. Dessa hittar ni under Sänk er elförbrukning.

Jämföra elpriser och elavtal

Att jämföra elpriser och elavtal är inte så svårt som man kan tro. Det enda man behöver är sitt postnummer. Men hjälp av det kan man hitta de elleverantörer som kan leverera elen till ert hushåll. Med denna information kan man enkelt jämföra bolagen för att se vilket som passar bäst. Något som många pratar om är förnybar el. Men vad är då förnybar el? Jo, Det är el som kommer via sol, vind och vatten som exempel där man kan återanvända källorna. El är inte förnybar men källorna är det. Lite vilseledande namn men tyvärr så är inte allt logiskt här i världen.