Energispartips för hemmet

Jämför elpriserna redan idag Jämför elpriserna redan

Det finns många sätt att energieffektivisera. Det är besluten som man fattar varje dag som bestämmer hur mycket el eller annan energi som du använder. Det viktigaste du kan göra är att fundera över vad du använder el till. Se sedan till att använda el till det du faktiskt uppskattar och har nytta av, och välj bort det du inte uppskattar eller har nytta av. I exemplen nedan har vi räknat med ett elpris på 1,50 kronor/kWh.

Uppvärmning

Ungefär 60 procent av energianvändningen i hemmet går åt till uppvärmning. Det är viktigt att se över vilken typ av uppvärmning som passar huset bäst. Samtidigt är det viktig att minimera värmeförlusterna som sker främst genom tak, golv, väggar, fönster och dörrar. Golvvärme med el kostar ungefär 33 öre per kvadratmeter och dygn. Om du har 5 kvadratmeter med golvvärme och stänger av golvvärmen under juni, juli och augusti sparar du 152 kronor.

Kyl och frys

Det är skillnad på hur energieffektiva vitvaror är. Det är därför viktigt att se över det när du behöver köpa nya. Elkostnaden för en ny kyl är cirka 1,18 kronor/dygn och en ny frys är cirka 1,34 kronor/dygn. En ny kyl eller frys behöver cirka 80 procent mindre el än en 15 år gammal.

Disk

Att diska i diskmaskin istället för under rinnande vatten sparar både energi och vatten. Elkostnaden för en disk i diskmaskin är cirka 1,50 kronor.

Mediautrustning

De flesta elektronikprylar har blivit energieffektivare med åren. Dock inte de senaste spelkonsolerna. Att låta en PS4 stå i standby-läge kostar cirka 85 kronor/år, ett XBox One hela 150 kronor.

Belysning

En LED-lampa använder bara 20 procent av den el en vanlig glödlampa behöver. Har du LED-lampor hemma ska du inte använda timer. Den drar nämligen mer el än vad lampan gör. Att ha en 7 Wattslampa tänd 6 timmar/dygn i ett år kostar 23 kronor.

Dusch

Elkostnaden för att duscha i 10 minuter är drygt 6 kronor. Om du duschar fem minuter kortare om dagen kan du spara upp till 1 100 kronor/år. (I många lägenheter ingår dock varmvatten i hyran.)

Tvätt

I genomsnitt tvättar vi 200 gånger per år. En 60-graderstvätt kostar cirka 1,50 kronor i elkostnad. Kör du istället tvätten på 40 grader halveras energimängden – och därmed också kostnaden. Du sparar då 150 kronor/år. Elkostnaden för att torka tvätt i tumlare är cirka 1,50 kronor per kilo. Många torktumlare rymmer 6 kilo vilket ger en elkostnad på 9 kronor/torkning. Om du istället lufttorkar de 200 tvättarna/år sparar du 1 800 kronor/år.

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.