Spara Pengar

Jämför elpriserna redan idag Jämför elpriserna redan

Många pratar om hur bra det vore om man kunde spara pengar och börjar se över sina kostnader och kommer på att kan man jämföra elbolag och se över sina elpriser för att se om man kan få ner det lite för att på så sätt tjäna pengar.

Men det finns många fler saker man kan göra för att spara pengar och framför allt se till så att elräkningen inte blir så dyr. Vi tipsar om flera saker på sidan Sänk er elförbrukning men just detta exemplet står inte där utan får en egen sida hos oss.

Många hus har idag äldre fönster och så nästan alla känner till så går även den utvecklingen framåt. Mer om det kommer längre ner å sidan. Men innan dess vill vi lyfta upp problemet med att det ofta drar kallt under fönsterna. Detta är vanligt i lite äldre hus.

Alla som har hus kommer att bli tvugna att byta fönster någongång och när man byter fönster kan man passa på att se till så att isoleringen ligger som det ska och att det är tätt runt fönstret.

Nu till nya fönster.
En åtgärd som kan minska uppvärmningskostnaderna är byte av ytterdörr och fönster till energieffektiva alternativ. Idag finns det en uppsjö av olika fönster och som okunnig husägare är det bra att kontakta en expert på området innan man beställer något. Det finns massor av olika fönster i olika material så som PVC fönster, trä fönster med mera.

Fönsterbyten är ofta lönsamma först när fönstren behöver bytas ut av åldersskäl. Även för fönster kan det finnas restriktioner i detaljplanen om byggnadens exteriör förändras. Ett normalt tvåglasfönster har ett så kallat U-värde på ca 2,9 W/m2 K. Värmeförlusten genom ett sådant är ca 270 kWh/m2 och år. Englas fönster förekommer bland annat i industriportar, U-värdet för dessa är ca 4,5 W/m2 K.Ett modernt energieffektivt fönster har U-värdet ca 1,2 W/m2 K vilket innebär att värmeförlusten genom ett sådant är endast ca 80 kWh/m2 och år.

Det är mycket att tänka på men det är värt att tankekraften som går åt.